cankarjev dom > gledališče in ples > martin krpan
 
12. Exodos

MARTIN KRPAN

KUD NOR Kranj


nakup
» Cene_vstopnic.doc (70 KB)


Tobačna
 
» Ni komentarjev
   
Podajte svoje mnenje o predstavi.
Vaše ime:
Naslov komentarja:
Sporočilo:
 

 gledališče ׀ 60 min ׀

DUŠAN TEROPŠIČ je član plesne skupine Fourklor, Plesnega teatra Ljubljana in Gledališča Glej. Plesati prične leta 1989, sprva pridobiva izkušnje v plesnem studiu Intakt, v Plesnem teatru Ljubljana in na različnih plesnih seminarjih in delavnicah. Pet let nastopa kot plesalec narodnozabavnih plesov in študira na vojaški akademiji. Za njegov gibalni material je značilen preplet sodobnih plesnih in športnih tehnik. Ob sodelovanju z različnimi slovenskimi koreografi ustvari tudi več lastnih koreografij in solističnih plesnih predstav (Muhe, Močvirje …) – predstave producira KUD Nor, neodvisni kulturni zavod, ki ga Teropšič (ob fizičnem gledališču Mamut) ustanovi leta 1997 in omogoča tudi produkcije drugih avtorjev. Njegov režijski prvenec Martin Krpan najbolje opišejo pridevniki: zabavno, domiselno, sproščeno.

MARTIN KRPAN, Levstikov psevdomitološki literarni lik, kot kontrabantar in ilegalni prehajalec meja je del zakladnice folklornega izročila, ki še vedno spodbuja razprave, do katere mere so njegove značajske lastnosti prispodoba za splošen slovenski značaj ali celo nekakšen obrazec nacionalne prebrisanosti. Scenske domislice z uporabo taktik risanih filmov in dinamičnimi dogajalnimi rošadami podžgejo zlasti domišljijo otrok. Stvarni prikaz je prepleten z izmišljenimi podobami in predstavitvami značajev – minister Gregor je ročna lutka, nasajena na cesarjevi desnici; ko cesar počiva, je minister spravljen v njegovem žepu; lipa, pod katero se rada hladi cesarica, je živo drevo, ki se ne pusti podreti … Humornost je zadržana v gibu in v koreografirani rabi scenskih rekvizitov (hodulj, lestev, vreč soli, cokel, košev za seno), kar omogoča nove perspektive in proizvaja različna gibanja in zvoke.
Hvalisava Kobilica, nasprotje ponosnih, dresiranih, aristokratsko nadutih dvornih konjev, pomaga Krpanu tovoriti in preprodajati sol po vsej deželi Kranjski. Toda kaj ko je Cesar prepovedal trgovanje s soljo, njegovi mejaši pa so na sledi tudi Krpanu in njegovi Kobilici! Dogajanje se zaplete, ko vdre na Dunaj strašni Brdavs z grozečim mišičastim hrbtom in zakrivljeno turško sabljo v rdeči svetlobi in premaga vse junake dežele in dvora. Se bo Krpan odzval na cesarjevo povabilo in se boril s Turkom?

Zasnova in koreografija: Dušan Teropšič. Dramaturgija: Maja Kranjc. Glasba: Mitja Vrhovnik Smrekar. Kostumi: Nataša Recer. Maska: Branko Drekonja. Luč: Andrej Hajdinjak. Oblikovanje: Neža Trobec Teropšič. Scena: Dušan Teropšič. Plesalci, igralci, soustvarjalci: Matevž Biber (M. Krpan), Barbara Krajnc (Kobilica), Boris Kos (Brdavs, Cesar, Minister Gregor, Nosač soli, Mejač), Nataša Jereb (Lipica, Nosač soli, Mejač, Cesarjev konj, Dvorjanka, Dunajski vojak), Andreja Kopač (Cesarična, Nosač soli, Mejač, Cesarjev konj, Dvorjanka, Dunajski vojak), Sabina Schwenner (Trgovec, Nosač soli, Mejač, Cesarjev konj, Dvorjanka, Dunajski vojak).

www.exodos.si


 

 

enovicekazalokontaktenglish vesion

  « MAJ '06 | JUN '06 »  
  P T S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
  mesečni koledar

 

 

Vse cene vstopnic
so preračunane po
tečaju zamenjave
(1 EUR = 239,640 SIT).